Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Stílusok

Emo:

Nos, mi is az emo? Az emo egy fogalom, melyet mindenki más megvilágításban értelmez. Általánosan úgy lehetne megfogalmazni, hogy ez egy stílus, melyhez erősen kötődnek különböző stílusjegyek, mint például az öltözködés, a hajviselet, a zenei ízlés, stb... Az Emo szó az emotional rövidítése ami, érzelmet jelent.Az emo képviselőinek lelki világa általában nagyon érzékeny. Az emo, mint zenei irányzat 1985-ben jött létre, amikor néhány rock és punk zenekar, áttért az érzelmesebb a szövegű és hangulatú zenei stílusra.

Tecktonik:

A tecktonikhoz kapcsolódó öltözködési stílus értékelése két véglet között mozog. Egyrészt van benne valami fiatalos, friss, üdítően extravagáns, nagyon is francia. Másrészt a nyolcvanas évek „discoshit” stílusának és az aranyifjak extrémitásainak örököseként a divatrendőri körökben a „neogusztustalan” címkével illetik (én magam sem tudom eldönteni, hogy a két véglet között hogyan lehetne valamiféle racionális értékítéletet kialakítani).


Shuffle:

A Melbourne Shuffle annak ellenére, hogy számunkra egy baromira új dolognak tűnik, valójában már az 1980-as évek óta létezik, és az akkori, korai dance zenékre kezdtek el így táncolni az ausztrál fiatalok, amit aztán később felváltott a trance, és most a XXI. században nem meglepő módon a hardtrance és a hardstyle. Tehát ezek már akkor így tolták, amikor mi, európai tahók még barlangokba bújtunk a fény elől csak Dee Dee-t láttuk hasonlóan táncolni a Cartoon Networkon.

Rap:

Először tisztázzuk, hogy mit jelentenek bizonyos alapvető kifejezések. A rap és a hip hop különbségéről van szó.Általánosságban elmondható, hogy a hip hop jóval tágabb kifejezés, nem csak a zene tartozik bele, hanem az egész, körülötte lévő (szub)kultúra: a breaktánctól a graffitin át az öltözködésig. Valamint az elvontabb, esetleg nem is beszélős, de a jellegzetes ütemeket azért alkalmazó zenéket is hip hopnak nevezzük. A rap alapvetően a jellegzetes ének- vagy beszédstílus neve. (Az azért persze nem igaz, hogy a rappelés egyszerű beszéd volna - nagyon fontos a ritmika, a sebesség, a hangsúlyozás, a rímelés, és még oly sok minden). Valamint néhány műfaj elnevezésében is a rap szó szerepel, főként azokéban egyébként, amik nagyobb kereskedelmi sikereket érnek el.
A rap előzményei közt sok mindent fel lehet sorolni, most csak három dolgot említenék. A legrégebbi és talán leginkább meglepő a dzsessz, azon belül is a virtuóz halandzsa-ének-beszéd, az ún. scat. Aztán persze ott a fekete zene, főként a funky, és mégfőkéntebb James Brown, akiről az a hír járja, hogy talán a legtöbb hangot az ő számaiból lopták ki a poptörténelemben. (Valamint ő az egyik úttörője a fekete öntudat zenei megjelenítésének is: "I'm black and I'm proud" azaz "fekete vagyok és büszke".) Harmadszor pedig ott a jamaikai zene, nevezetesen azok a párbajok, amit a lemezjátszóval felszerelkezett sound systemek vívtak - a népet buzdító toasterek már itt megjelentek.

Punk:

A hetvenes és a nyolcvanas évek között a punk rockból több, a műfajt sajátos módon értelmező alműfaj nőtte ki magát.Az Egyesült Államokban feltűnt a hardcore punk, amely gyors, agresszív tempójáról és politikai témájú dalszövegeiről ismerhető fel. Olyan előadók által jelent meg, mint a Dead Kennedys, a Black Flag, a Bad Brains, a The Descendents, a korai Replacements és a The Germs, s olyanok által formálódott mozgalommá, mint a Minor Threat, a Minutemen a Hüsker Dü és mások. New Yorkban nagy hardcore színtér jött létre az Agnostic Front, a The Cro-Mags, a Murphy's Law, a Sick of it All és a Gorilla Biscuits vezetésével. Ekkoriban alakult ki a skate punk, és a straight edge alműfaj is.


House:

Ez az új stílusú zene valahol a pop, disco, techno között lehet. Minden zene, amiben a kemény 4/4-es alap van és nincs tele szöveggel, azt rögtön housenak mondanak. A house a disco és a techno egyik stílusa, de több műfajú zenében van house stílus. A technot és a discot is számítógép segítségével készítik, ezért hasonlóak. Ebből adódóan a house is számítógép segítségével készülő tánczene.